09:00 - 18:00

Bize sorularınızı sorabilirsiniz

0(262) 323 21 67

Telefon numarasından ulaşabilirsiniz

Search
 

İstinaf mahkemesi nedir? İstinaf mahkemeleri hangileri?

Zengin Hukuk Bürosu > Ceza Hukuku  > İstinaf mahkemesi nedir? İstinaf mahkemeleri hangileri?

İstinaf mahkemesi nedir? İstinaf mahkemeleri hangileri?

İstinaf mahkemesi nedir? Bu yazımızda; istinaf mahkemesi nedir? istinaf mahkemesi ne iş yapar? istinaf mahkemeleri hangileridir? hangi illerde istinaf mahkemesi vardır? sorularının yanıtını özetlemek gerekirse vermeye çalışacağım.

İstinaf mahkemesi ne demek? İstinaf mahkemesi ilk aşama mahkemelerinin kesinleşmemiş kararlarının incelenmiş olduğu mahkemedir. İlk aşama mahkemesince verilen hükümlerin denetimi istinaf mahkemelerince yapılır. İlk aşama mahkemesince meydana getirilen maddi tespitler ve uygulanan normun yerinde olup olmadığı istinaf mahkemesince denetlenir.

Ceza Muhakemesi Kanunu‘nun (CMK) 277/2 maddesine bakılırsa istinaf başvurusu, ilk aşama ceza mahkemesince istinaf mahkemesine gönderilir. İstinaf mahkemesine gelen ceza dosyası ilgili ceza dairesine gönderilir. İlgili ceza dairesi dosyada eksiklik bulunması durumundan bu eksiklikleri tamamlatır. Eksikliklerin tamamlanmasından sonrasında dava dosyası üstünde istinaf mahkemesince ön araştırma yapılır (CMK 278).

Peki hangi kararlara karşı istinaf mahkemesine başvurulamaz?

CMK’nın 272/3 fıkrasında ilk aşama ceza mahkemesinin hangi kararlarına karşı istinaf kanun yoluna başvurulamayacağı belirlenmiştir (İstinaf mahkemesi nedir). Bunlar:

  1. 3000 TL dahil adli para cezası verilmesi şeklindeki mahkumiyet hükümleri aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulamaz.
  2. CMK’nın 272/3-b bendine bakılırsa üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan verilen beraat hükümlerine karşı istinaf kanun yoluna başvurulamaz.
  3. CMK’nın 272/3-c bendine bakılırsa hususi kanunlarda kati olduğu belirtilen hükümler aleyhine istinafa başvurulmaz.

İstinaf mahkemesi nedir? İstinaf mahkemesi ne demek?

İstinaf mahkemesi kararları istinafa başvurmayan sanıkları da etkisinde bırakır. CMK’nın 283/3 fıkrasına bakılırsa eğer istinaf mahkemesinin sonucu sanığın lehine ise dosya kapsamındaki diğer sanıklar da istinaf isteminde bulunmuş şeklinde lehe olan bu karardan yararlanırlar.

İstinaf mahkemesi nedir? CMK’nın 279. maddesine bakılırsa istinaf mahkemesi (bölge adalet sarayı mahkemesi), ilk aşama ceza mahkemesinden gelen dosya üstünde ilk olarak ön araştırma yapar. Ön araştırma aşamasında istinaf başvurusu reddedilen tarafın bu karara itiraz etme olanağı bulunmaktadır. Ön incelemede istinaf başvurusuna dair bir eksiklik tespit edilmediği taktirde bölge adalet sarayı mahkemesi ceza dairesince istinaf başvurusunun esastan incelenmesine geçilir.

İstinaf mahkemesi kararları (bölge adalet sarayı mahkemesi) şunlardır:

  1. “Esastan Ret” yada “Düzelterek Esastan Ret” (düzelterek onama) sonucu
  2. CMK’nın 289. maddesine bakılırsa istinaf incelemesi sonucunda mühim bir hukuka aykırılık tespit edilmesi durumunda “hükmün bozulmasına ve dosyanın tekrardan karar verilmek suretiyle mahalli mahkemeye gönderilmesine” sonucu
  3. “Davanın istinaf mahkemesinde tekrardan görülmesine”.

İstinaf mahkemeleri hangileridir, nerededir

İstinaf mahkemesi nedir? İstinaf mahkemeleri hangileridir ve nerelerde kurulmuşlardır?

İstinaf mahkemelerinin hangileri olduğu ve nerelerde vazife yaptıkları Bölge Adliye Mahkemesi Kuruluş Kanunu ile kurulmuştur. Bu yüzden istinaf mahkemeleri bölge adalet sarayı mahkemeleri olarak da adlandırılmaktadır. İstinaf mahkemelerinin nerede kurulacağı HSK kararıyla belirlenmektedir.

İstinaf mahkemesi bulunan iller şunlardır: Böylece Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun.

Bazı istinaf mahkemelerinin web adresleri alttadır:

Bu yazımda sizlere “istinaf mahkemesi nedir“, istinaf mahkemeleri hangileridir, istinaf mahkemeleri nerededir, hangi illerde istinaf mahkemesi vardır, istinaf mahkemesi ne demek? sorularının yanıtını özetlemek gerekirse vermeye çalıştık.

Yorum yok

Yorum Yap

İletişime Geç
Avukata Danış
Merhaba,
sorularınızı bize yöneltmek ister misiniz?