09:00 - 18:00

Bize sorularınızı sorabilirsiniz

0(262) 323 21 67

Telefon numarasından ulaşabilirsiniz

Search
 

İcra ve İflas Hukuku

Zengin Hukuk Bürosu > İcra ve İflas Hukuku  > İcra ve İflas Hukuku

İcra ve İflas Hukuku

İcra-İflas hukuku, borcunu ödemeyen kişiyle ilgili olarak alacaklı talebi üstüne, borcun ödenme işleminin devlet zoru ile yerine getirilmesini sağlar. Bu ödeme işlemi devlet tarafınca borçlu kişinin göç eder ve taşınmaz varlıklarına el konulma şeklinde sağlanır. 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu bu mevzuyla ilgili düzenlemeleri barındırmaktadır. Bu kanunda günümüze gelinene kadar pek oldukca değişim olmuştur.

İcra-İflas hukukunda borçlunun borcunu ödememesi durumunda, borçludan ilgili alacağın ne şekilde sağlanacağı belirtilmektedir. Burada borçlu için takip işlemi yapılmaktadır. Bu takip işlemi icra takip edeni olmaktadır. Sadece uygun şartlar var ise iflas yöntemiyle takip de yapılabilmektedir. İşte icra-iflas hukuku her iki takip için durumun nasıl biteceğini, takip işlemlerinin nerede ve nasıl yapılacağını, borçlunun ile alakalı takip durumunda hangi yasal yollara başvurması icap ettiğini, alacaklının hukuksal haklarını, takibe karşın ödenmeyen borç sebebiyle mal haczedilmesinin ve paraya çevrilmesi işlemlerinin nasıl olacağını belirlemektedir.

İcra-İflas Hukuku Neden Gereklidir?

Borç-alacak ilişkisi yaşamın merkezindedir. Sadece kimi vakit bu ilişkide borçlu olan şahıs borcunu ödemez yada edimini yerine getirmez. İşte bu şeklinde uyuşmazlık olan durumlarda alacaklı kişiler sorun yaşarlar. Hukukun her dalı şeklinde icra-iflas hukuku da bu uyuşmazlık sebebiyle kargaşa oluşmasını engeller. Bununla birlikte alacaklı talebiyle mevzu bahis olan borcun ödenmesini sağlamaktadır. Bunu da devlet zoru ile göç eder ve taşınmaz varlıklara el koyarak yapmaktadır. Kısaca borçlunun ödemediği borcunu bu varlıklara el koyarak karşılamaktadır.

İcra-iflas hukuku olmadığını düşünürsek, alacak-verecek ilişkilerinin içinden çıkamadığımızı açıkça görürüz. Şundan dolayı bu hukuk dalı eğer olmazsa, çözüm güçlünün güçsüzü ezmesi olacaktır. Kuvvetsiz sinecek ve devamlı güçlüler kazanacaktır. İcra-iflas hukuku bu nedenlerden dolayı hayata geçirilmiş ve ilgili düzenlemeleri yapılmıştır. İcra denildiğinde kişilerin gözleri korksa ve hoş bir çağrışım olmasa da bu hukuk dalı ne olursa olsun olmalıdır. Borçlu kişinin icra memurlarıyla muhatap olması, onu sindirmek isteyen ve kaba kuvvet kullanan kişilerle muhatap olmasından oldukca daha iyidir.

İcra-İflas Takip Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

İcra-iflas hukuku alanındaki mevzularda ilk olarak hızlıca sonuca ulaşmak önemlidir. Bu mevzuda kişiler hukuk yazıhane ve danışmanlıklarından yarar sağlayabilmektedir. Bu sayede tecrübeli bir süreç ilerletilebilir. Takip sürecinin en mühim noktası süratli bir süreç olması ve hedefe odaklanılmasıdır. Şundan dolayı burada alacak eğitim edilmeye çalışılmaktadır. Alacaklı taraf aslına bakarsan gecikmiş ve ödenmemiş olan borcu en kısa sürede eğitim etmek istemektedir. Bunun için de en mühim nokta borçlu hakkında ve borçlunun malvarlığı ile alakalı bilgilerin süratli ve doğru bir halde toplanmasıdır. Hukuk bürosundan sağlanan destek ile bu bilgilere hızlıca ulaşmak mümkündür.

Ek olarak icra-iflas hukuku borçlu kişiye de bir ekip haklar tanımaktadır. Borçtan kurtulma, iptal davası açma ya da iflasın ertelenmesi talepleri borçlu kişinin izleyebileceği hukuki yollardır. Hukuk büroları borçlu taraf için de bu yollardan faydalanması kapsamında hizmetler sunmaktadır. İcra-iflas hukuku her iki taraf için de lüzumlu olan hükümleri düzenlemiştir. Şundan dolayı kimi alacağına kavuşamadığı için kimi de görevli olduğu borcu ödeyemediği için bir halde bu hukuk dalıyla muhatap olmaktadır.

İcra-İflas Hukuku Kapsamında En Güvence Çözüm Uygulamaları

Mevzu olan alacağın nasıl eğitim edileceğini, alacaklı kişinin hangi haklara haiz bulunduğunu, borçlunun haklarını, borçlunun açabildiği davaları ve iptal taleplerini, borç ödenmediğinde mal varlıklarına el konulmasını ve bunun nasıl işlediğini icra-iflas hukuku belirlemektedir. Kısacası alacak-verecek ilişkinse dâhil olan her detay bu kanun kapsamındadır. Biz de hukuk büromuzda sizlere bu kapsamda lüzumlu olan hizmetleri sunmaktayız. Borçlu ya da alacaklı konumda olan müvekkillerimize açılmış davalarda yada müvekkillerimizin dava taleplerinde hukuki yardımlar sağlamaktayız. Takip yollarında, icrada, açılabilecek olan ya da oluşturulan davalarda hukuki hizmetler sunuyoruz. Ek olarak birçok konula ilgili olarak da danışmanlık hizmeti sağlıyoruz.

Yorum yok

Yorum Yap

İletişime Geç
Avukata Danış
Merhaba,
sorularınızı bize yöneltmek ister misiniz?